macska-dilemma

 2010.09.29. 11:45

Állatvédők ne olvassák....

Szóval.Volt egy időszak az életemben, amikor állatorvos akartam lenni. Nem jött össze a mutatvány, több okból kifolyólag sem, főként egy, a combomra éhes vadászdögnek a mivoltából nem.Nem törvényszerű persze, hogy nekem emiatt utálnom kellene az összes kutyát-macskát, de nálam ez a kérdés így alakult. Minap, elmentem a mamámékhoz. Kocsival. Mire kiértem a lakásból - és nem is maradtam sokat, nehogy elkapják a gethát meg ilyesmit- az a ronda, gizda, tetves-rühes büdös dög a szomszédból, összejárkálta a kocsit. Persze, nem ez volt az első eset, de most nagyon pipa lettem.

Erre olvason az egyik online híreknek nevezett cikkeket közlő oldalt, ahol virít a kép velem szemben: 2 gyerek kezében a tábla: macska ingyen elvihető...Hát ezt nekem hadd ne kelljen kommentálni... még több, hadd szaporodjon, meg karcolják össze a motorháztetőt még jobban, mert nincs éppen elég baja. Na mindegy, anyósjelölt volt jó fej: közölte, hogy az ő macskája elmúlt fél éves, elkötteti, hogy ne legyen több dög. Hát nem így kell ezt csinálni?! Dehogynem!!!

Másrészt, nem tudom mért jó egy LAKÁSBAN (nem házban!!!!!!!, ahol van udvar) együtt élni olyan dögökkel, akik ennyi mindent terjesztenek: a legveszélyesebb az emberre is halálos veszettség (lyssa, rabbies, R). A kórokozó a Rhabdoviridae család Lyssavirus genusának tagja. A tünetek jelentkezése után a kórkép mindenképpen halállal végződik, gyógyíthatatlan. A macskák (főképpen a kijáróké) rendszeres oltása emberre való veszélyessége miatt éppenezért elengedhetetlen.

A macskák fertőző gyomor- és bélgyulladása (köznyelvben parvónak vagy macskavésznek is hívják) parvovírus okozta bántalom, a fehérvérsejtek számának nagyfokú csökkenése miatt nevezik a világon pánleukopéniának (feline panleucopaenia, FPL). Jellemző tünet a hasmenés és a nyelvfekély (lásd 1. kép). A betegség ellen kombinált vakcina van forgalomban, a vírus nagyfokú ragályozóképessége miatt mindenképpen lényeges kedvenceink oltása.

Macska fertőző rhinotracheitisét (feline rhinotracheitis, FRT) okozó Alphaherpesvírus tüdőgyulladást és vetélést okozhat. Kombinált vakcinákkal védekezhetünk ellene.

De akit bővebben érdekel:  http://www.cats.hu/allatorv_cikkek/fertozo-betegsegek.htm

Na megint kimérgelődtem magam:)))))))))))))

A bejegyzés trackback címe:

https://veronicavaljan.blog.hu/api/trackback/id/tr362331905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása